Jsme škola plná mladých a velmi inovativních lidí. Toto číslo je však o jídle, pojďme se tedy podívat na tuzemské gastronomické startupy.
Qerko
Všimli jste si již někdy zelených reklam v restauracích, které vám přinášejí možnost platby přes QR kód? Zakladatelem je Lukáš Kovač, který začal v roce 2019 těsně před pandemií. Pro mnohé podniky toto období znamenalo krach, ale pro Lukáše to byla příležitost využít všeobecnou touhu po digitalizaci. Díky malé kovové destičce na každém stolu v podniku může host za svou objednávku pohodlně zaplatit, členové skupin i zvlášť. Díky tomuto nápadu se u některých zákazníku snižuje stres z mezilidské interakce, podle slov Lukáše se díky aplikaci zvyšuje průměrné dýško obsluhy a zrychluje se celkový chod podniku.
SharpGrid
Další startup by mohl být našim ajťákům poměrně blízký, protože se jedná hlavně o sběr a zpracování dat SharpGrid, který před třemi lety začínal na českém trhu dnes působí ve více
než dvaceti evropských zemích. Máte značku v oboru jídla a pití? Chcete vaším produktem zaujmout co největší množství lidí? Hodí se váš produkt hlavně do kaváren? Kde jich je nejvíc? To vše a více vám poví právě SharpGrid, který zpracovává data o všech podnicích, které fungují, zavírají i o těch, které teprve budou otevírat. Díky těmto datum zjistíte, ve kterém městě byste ku příkladu právě s produktem do kaváren zapůsobili nejvíc.
Macroneed
A třešničkou na dortu je projekt, který vás má naučit vařit jednoduše, rychle, a hlavně levně z kvalitních potravin. Projekt Macroneed je myšlenkou čtyř právě našich žáků studujících IT. Tento produkt je vymyšlen jako balíček obsahující všechny syrové, čerstvé a nezbytné
ingredience pro konkrétní recept, navážené přesně na určitý počet porcí, spolu s návodem pro přípravu jídla. Cílem tohoto produktu je naučit lidi, jak si připravit vyvážené a chutné pokrmy rychle a levně. Cenovou kategorií se zaměřuje hlavně na mladé lidi. Ačkoliv je projekt ve velmi raném stádiu, již v blízké době se můžeme těšit na jeho první představení a zjišťování názorů našich studentů.
Doufejme, že v gastronomii objevíme další užitečné nápady s kořeny u nás v Česku. Vymýšlejme a inspirujme se navzájem, protože pouze na nás mladých záleží, jak bude naše budoucnost a životy vypadat.
Patrik Hečko, Tomáš Kaňuch, Marián Mareš, P3B